Thomas Huijzer

Breitnerstraat 63
3314XD Dordrecht

+31 (0)6 - 52 18 06 31
thomas@thuijzer.nl
PGP key
Of contact me via Signal

IBAN: NL93INGB0006752359
KvK: 57865841
btw: NL181253240B02

user@thuijzer.nl:/home/blog/een_responsive_website/

Een responsive website

Tegenwoordig 'moet' je een responsive website hebben.
Maar wat is een responsive website eigenlijk? En waarom 'moet' je er een hebben?

Responsive

In het woord 'responsive' zit natuurlijk 'to respond', oftewel 'reageren op'.
Een responsive website reageert op de omgeving waarin zij getoond wordt.

De belangrijkste eigenschap waar een website op kan reageren is misschien wel de beschikbare weergavegrootte. Maar er zijn meer eigenschappen waar op gereageerd kan worden:

Waarom responsive?

Als website-eigenaar wil je je gebruikers een goede ervaring bieden. Eigenlijk ben je de gastheer die zijn bezoekers in de watten legt. Want tevreden bezoekers blijven langer plakken en komen nog een keer op bezoek.

Voor een bezoeker met een mobiel data-abonnement is het niet fijn dat een websitebezoek een aantal MB kost.
Voor een bezoeker met een groot scherm is het niet fijn dat er een vergrootglas nodig is om de tekst te kunnen lezen.

Een responsive website is eigenlijk een persoonlijke benadering voor elke gebruiker. Door een persoonlijke benadering houd je meer mensen tevreden.

Hoe?

Vaak is het handig om uit te gaan van drie soorten gebruikers. De beschikbare weergavegrootte hangt daar sterk mee samen:

Op basis van deze drie profielen ontwerp je een website. Per profiel bedenk je dan welke onderdelen anders weergegeven moeten worden. Voor het profiel 'klein' zou je bijvoorbeeld kunnen besluiten om afbeeldingen niet weer te geven. En bij het profiel 'groot' kan je besluiten om zes kolommen naast elkaar weer te geven in plaats van drie.

Een aardige methode is de 'mobile first'-methode. Daarbij ontwerp je eerst een website voor het profiel 'klein', om dit ontwerp vervolgens op te schalen naar de grotere profielen.
Maar uiteraard is het andersom ook mogelijk. Dan draait het om de kunst van het weglaten.

Om de techniek voor elkaar te krijgen kan je natuurlijk zelf aan de slag, maar er zijn tegenwoordig ook diverse frameworks te downloaden; bundels met CSS en Javascript die alle technieken bevatten om snel een responsive website te maken.
Twee bekende frameworks zijn:

Ze hebben beide zo hun voor- en nadelen, maar met Foundation is het erg eenvoudig om je eigen ontwerp toe te passen nadat je de website hebt opgezet.

Conclusie

Om het bezoek van je website voor zoveel mogelijk gebruikers optimaal te maken kies je voor responsive.
Het kost echter wel meer tijd om een responsive website te ontwerpen en te bouwen. Gelukkig zijn er verschillende gereedschappen die daarbij kunnen helpen.

Reacties


Plaats een reactie